Restauracje w Side
Restauracje w Side głównie zlokalizowane są w centrum przy porcie i wzdłuż promenady w Side.
Są to zwykle restauracje serwujące kuchnie międzynarodową jak i turecką gdzie można skosztować tureckich smaków z pięknym widokiem na morze i port w Side.
Potrawy tureckie charakteryzują prostotą i wykorzystaniem świeżych, lokalnych składników.
Turcy są bardzo dumni zarówno ze swoich potraw regionalnych, jak i z faktu, że Turcja jest jednym z nielicznych państw świata, które jest w stanie wyżywić się samodzielnie. Sprzyja temu klimat, dzięki któremu plony można zbierać aż do trzech razy w roku.
Wybór lokali może przyprawić o zawrót głowy. W Side działają restauracje specjalizujące się w rozmaitych potrawach. Niektóre serwują dania mięsne: kebaby lub kofte czyli mięso mielone, inne podają lokalną odmianę pizzy czy różne zupy (çorba).
Popularne tureckie kebaby w Side
Turystów z Polski zaskakują zwykle tureckie kebaby. Pod tym pojęciem Polacy najczęściej wyobrażają sobie cienkie plastry mięsa podawane w bułce z dodatkiem warzyw i sosów. Najbardziej zbliżony do tego jest oryginalny turecki doner kebab, chociaż podaje się go zazwyczaj bez sosu, za to w cienkim placku nazywanym lavas. Pod pojęciem kebab w Turcji rozumie się wszelkie dania z pieczonego mięsa, często podawane na talerzu surówkami i ryżem. Najpopularniejsze odmiany kebabów to Adana i Urfa - mięso mielone, pikantnie doprawione i opieczone w postaci wałeczków nad ogniem na szpadce. Ponadto często w menu figuruje Iskender zwany także kebabem z Bursy czyli cienkie plastry mięsa układane na placku typu pide i jogurcie, a następnie polewane sosem pomidorowym i roztopionym masłem. Ciekawą odmianą jest patlıcan kebab - mięso opiekane w postaci szaszłyków w towarzystwie bakłażana. Oczywiście rodzajów kebabów jest w Turcji o wiele więcej. Cena za danie obiadowe z kebabem wynosi około 20TL. Köfte to wszelkie dania z mięsa mielonego. Najczęściej spotykane w Turcji odmiany to: İnegöl köfte - połączenie mięsa z żeberek wołowych, jagnięciny oraz cebuli, Tekirdağ köfte - mielone mięso wymieszane z czosnkiem, kuminem, płatkami czerwonego chilli oraz czarnym pieprzem, İzmir köfte - z jagnięciny wymieszanej z czerstwym chlebem, cebulą, pietruszką, solą, pieprzem, suszoną miętą i kuminem oraz çiğ köfte - bezmięsne kotleciki z bulguru, pikantnie doprawione i podawane na liściu sałaty. Turecka pizza czyli pide przybiera kształt łódeczki z ciasta, z nadzieniem serowym lub mięsnym w różnych konfiguracjach W najtańszym wariancie jest to tzw. lahmacun - okrągły, cienki placek z mięsem mielonym. Koszt takiego posiłku waha się od 4 TL za lahmacun do 20 TL za najbardziej bogatą wersję pide.
Podczas podróży i zwiedzania nie zawsze znajdzie się czas i chęć na posiłek w restauracji. W Turcji łatwo jest szybko zaspokoić głód za pomocą rozmaitych przekąsek sprzedawanych przez ulicznych handlarzy i w małych lokalach gastronomicznych.
Podstawowe przekąski tureckie to obwarzanki posypywane sezamem (simit), gotowana kukurydza (mısır), małże (midye) z sokiem cytrynowym oraz świeże sezonowe owoce z targu.
Aby odnaleźć w tej części Turcji prawdziwe tureckie smaki, trzeba oddalić się od głównych deptaków i zagłębić w boczne uliczki, najlepiej w okolicach targów i bazarów, oraz poszukać miejsc, gdzie jadają miejscowi.
Popularne restauracje w Side
Oto kilka przykładów restauracji w których zjecie prawdziwą kuchnię turecką w przystępnych cenach:
Side Ocakbasi Restaurant – serwuje dania typowo tureckie, różne rodzaje kebabów, pide i lachmacuny.
Umut Pide - specjalizująca się w przepysznych pide z nadzieniem i lachmacunach
Olgun Balikcilik - tu można zjeść świeże ryby i owoce morza.
Zostaw Komentarz
Najnowsze
35 €
33 €